Mrt
14
Opgeslagen als Uncategorized door Mark op 14 maart 2013

Off-piste‘.

Maart 2013, ondanks dat het lente is, ligt er een dik pak sneeuw buiten. Ik werd wakker, en dacht ineens aan het woord ‘off-piste‘.

Achteraf verklaarbaar, gezien die onfortuinlijke gebeurtenis, ergens in 2012, waarbij een Nederlandse prins een lawine over zich heen kreeg (en dan niet een van kritiek, maar eentje van de koude, witte soort). Dat daarmee een lid van ons Koninklijk huis feitelijk hersendood is, is één ding. Erger nog vind ik het voor zijn vrouw en kinderen, en niet te vergeten zijn moeder, en overige familie. Als vader van 2 kinderen moet ik er zelf ook niet aan denken, dat ik mijn liefsten zo ruw achterlaat…

Maar waarom nu ineens ‘off-piste‘?

Ik ben geen skiër, geen snow-boarder, sterker nog: ik ga nooit op wintersport…

Ik besefte me wel ineens dat het nu toch écht tijd wordt, om een aantal klusjes in en om huis af te ronden, wat zaken te regelen die al even openstonden, en de auto weer eens uit te mesten, want we waren een dagje weggeweest, en dan is de achterbank meestal een klein slagveld.

Dus, maar eens een lijstje gemaakt, met "dingen-die-moeten". Want in alle drukte wil er wel eens iets vergeten worden.

En zo’n lijstje heeft ook andere voordelen: je bedenkt nog eens iets. Boodschappen. Of "Weber+gloeiende kolen+vlees=yammie". En zo stond er voor die avond ook meteen iets op de planning, waarvoor ik de organisatie in mijn hoofd al op orde had…

Denkend aan Friso had ik misschien Gruyère moet nemen, maar het werd Gorgonzola. Een ribkarbonade, met rucola en Gorgonzola. Heel eenvoudig eigenlijk: beetje olie, peper en zout, even op directe hitte, tot monsieur Maillard klaar is, en dan aan de kant, beleggen met rucola en Gorgonzola, en nog een paar minuten indirect, met de kap erop.

Voor erbij had ik een bos verse worteltjes gekocht. Schillen, en dan even een minuut of 4 voorkoken in een pan water. Voor het grillen, even met wat gesmolten boter, met een tikkie wijnazijn, nootmuskaat, peterselie, en uiteraard zout, bestrijken, ook weer direct grillen tot een leuk kleurtje, en indirect nagaren.

En dat kan in hetzelfde tempo als de karbonade, dus veel makkelijker kunnen we het niet maken.

Erbij een tagliatelle, met een pesto-roomsaus. Uitgebakken spekjes, en wat geroosterde pijnboompitjes maken deze saus compleet. Heel simpel, en makkelijk vantevoren klaar te maken. Had ook een Gorgonzola saus kunnen zijn, maar die was op, en de pesto niet.

Tijdens het grillen van vlees en wortel nog even snel een frikandelletje erbij gewurmd, want hoe ik ook probeer, een karbonade is nog niet aan de kids besteedt. ‘Ik maak er kauwgom van…’ Tja, deed ik zelf ook op die leeftijd. Daarom mochten ze kiezen, en dat werd dus een frikandelletje. Misschien een beetje vloeken in de kerk hier, maar vrede aan tafel is soms ook wat waard!

Voor wat betreft het diner van mijn vrouw en mij, kreeg ik van haar het grootste compliment dat je maar kunt krijgen als Weberaar: zij haar haar karbonade eerder op dan mijn zoon zijn frikandel! En dat voor vlees dat eigenlijk best goedkoop is, maar dat van de grill, met die kaas, naar een veel hoger niveau wordt getild! (En dan bedoel ik niet die frikandel, voor alle duidelijkheid!)

En Friso? Daar heb ik eigenlijk niet meer aan gedacht, de rest van de dag. Ja, heel even: tijdens een wandeltochtje er kwamen een stel jongens van een jaar of 16-17 voorbij. Gniffelend fluisterde ik mijn vrouw toe "Zouden zij vanavond gaan comazuipen?", maar dat vond ze maar een flauw grapje.

Ach, ik vond hem wel leuk. Maar ik had zelf dan ook al een paar biertjes op..

Ingrediënten

 • 500 gr runderribkarbonade (reken op ca 200-250 gram per persoon)
 • olijolile
 • zout en peper
 • 80 gr rucola
 • 200 gr gorgonzola
 • 8 middelgrote jonge wortelen, geschild of geschrapt
 • 60 gr boter
 • 1/2e tl rodewijnazijn
 • 1/4e tl nootmuskaat
 • 1/2e tl grof zeezout
 • 1/4e tl zwarte peper
 • 1 tl fijngehakte peterselie

Bereiding
Kook de wortelen een minuut of 5-8 voor, in een pan met water, en spoel onder koud water af. Smelt de boter, samen met de azijn en nootmuskaat in een pannetje. Bespreknel de wortelen vervolgens met de helft van het mengsel en kruid ze met de helft van het zout en peper.

Bereid de bbq voor op de ´50/50 grillmethode´. Laat het vlees een half uurtje op kamertemperatuur komen. Wrijf het vlees in met olijfolie, peper en zout.

Maak het grillrooster schooon, en leg het vlees en de wortelen boven de gloeiende kolen. Keer de wortelen regelmatig. Laat het vlees ca. 3 minuten liggen, en keer dan om. Laat het vlees nogmaals 3 minuten grillen.

Verplaats nu de wortelen en het vlees naar het ‘koude’ deel van het rooster. Strooi de rucola over het vlees, en beleg met gorgonzola. Doe nu de deksel op de bbq en laat nog ca. 5 minuten verder garen, tot de kaas gesmolten is.

Verdeel de wortelen over de borden of een serveerschaal, en bestrijk met wat van de resterende boter en besprenkel met de peterselie. Serveer beiden, met bv. een pasta of oven-aardappels.Reacties:
1 reactie geplaatst op "Runder-ribkarbonade met Gorgonzola"
Karin op juni 12th, 2013 om 9:46 #

Ik zal zo nog wat karbonade halen, heerlijk!!


Laat een reactie achter

Naam: 
Email:  (optioneel)
Website:  (optioneel)
Uw reactie: